Uskoro cjepivo protiv raka dojke?


Uskoro cjepivo protiv raka dojke?

Rezultati istraživanja provedenog na miševima ukazuju da je moguće stvoriti cjepivo protiv raka dojke i za ljude te će se novo cjepivo početi testirati na ženama već početkom iduće godine.

"'Vjerujemo da će se ovo cjepivo jednog dana koristiti u sprečavanju razvoja raka dojke kod odraslih žena na isti način na koji cjepiva sprječavaju razvoj dječjih bolesti" rekao je voditelj istraživanja dr. Vincent Tuohy s Cleveland Clinic's Lerner Research Institute te dodao "ukoliko cjepivo bude kod ljudi djelovalo kao i kod miševa biti će to monumentalno".

Znanstvenici se nadaju da bi način na koji je nastalo ovo cjepivo mogao biti od koristi i za liječenje drugih vrsta raka. Naime cjepivo ciljano djeluje na protein koji se zove alpha lactalbumin, a koji se nalazi u dojkama zahvaćenim tumorom. Cjepivo jača imunitet i tjera ga da uništava protein kad se pojavi te na taj način sprječava formiranje tumora. Osim toga, tjera osnaženi imunološki sustav da djeluje na već postojeći tumor tako što ga smanjuje.

Jedini problem je što se protein alpha lactalbumin nalazi i u grudima zdravih žena koje doje, stoga žena koja u mladosti primi cjepivo neće moći dojiti kad rodi, no to neće utjecati na njezine reproduktivne sposobnosti. Stoga prema mišljenju znanstvenika novo cjepivo protiv raka dojke se preporuča za žene koje su starije od 40 godina.

Izvor:
HealthDay, BBC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.