Usljed infekcije virusom Zаpаdnоg Nilа u Srbiji preminule tri osobe


Usljed infekcije virusom Zаpаdnоg Nilа u Srbiji preminule tri osobe

U Srbiji su od groznice Zapadnog Nila umrle tri osobe, a zaražena je 41 osoba, objavio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut". Zaraženi komarci koji prenose virus Zapadnog Nila registrirani su na 53 lokacije u Srbiji, a oboljeli su s područja Vojvodine, te iz grada Beograda. Među oboljelima je 27 muškaraca i 14 žena u dobi od 31 do 84 godine.

Groznica Zapadnog Nila prvi put se pojavila u Srbiji 2012. godine, a od prvog pojavljivanja do prošle godine oboljelo je 574 ljudi, a 61 osoba je umrla.

Do 19.07. 2018. godine u zemljama Europske unije (EU) registrirano je 19 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u Grčkoj (12 slučajeva), Italiji (4 slučaja), Rumunjskoj (2 slučaja) i Mađarskoj (1 slučaj).

Virus Zapadnog Nila spada u skupinu virusa znanu kao Flaviviridiae, a prenosi se na ljude ugrizom zaraženog komarca. Kod infekcije virusom Zapadnog Nila simptoma često nema, no mogu se javiti i teški simptomi poput encefalitisa (upala mozga) ili meningitisa (upala ovojnica mozga (meninga) i kralježnične moždine).

Izvor:
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut"

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.