Uzimanje acetilsalicilne kiseline prije spavanja pruža bolju zaštititu od srčanog i moždanog udara


Uzimanje acetilsalicilne kiseline prije spavanja pruža bolju zaštititu od srčanog i moždanog udara

Poznato je da svakodnevno uzimanje acetilsalicilne kiseline u dozi od 100 mg može pomoći osobama koje su izložene većem riziku od razvoja srčanog i moždanog udara u sprječavanju formiranja krvnih ugrušaka.

No rezultati istraživanja provedenog u Nizozemskoj na gotovo 300 ispitanika koji su preživjeli srčani udar pokazali su da su osobe koje uzimaju acetilsalicilnu kiselinu prije spavanja bolje zaštićene od srčanog i moždanog udara nego osobe koje acetilsalicilnu kiselinu uzimaju u jutarnjim satima.

Svakako treba istaknuti da uzimanje acetilsalicilne kiseline prije spavanja nije povisilo učestalost nuspojava vezanih uz njenju primjenu.

Od 80-tih godina prošlog stoljeća poznato je da se kardiovaskularne komplikacije dešavaju češće u jutarnjim satima. Inače, trombociti, krvne stanice koje sudjeluju u procesu zgrušavanja krvi, dosežu vrhunac svoje aktivnosti tijekom jutarnjih sati, pa stručnjaci sumnjaju da bi oni mogli imati ulogu u povećanju rizika za srčani i moždani udar tijekom jutra.

Acetilsalicilna kiselina smanjuje aktivnost trombocita i na taj način smanjuje vjerojatnost od formiranja krvnog ugruška, a samim time smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara.

Također, stručnjaci se nadaju da uzimanje acetilsalicilne kiseline prije spavanja može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Izvor:
American Heart Association annual meeting PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.