Uzimanje analgetika tijekom trudnoće povezano s rizikom od malformacija kod djeteta


Uzimanje analgetika tijekom trudnoće povezano s rizikom od malformacija kod djeteta

Rezultati nove studije pokazali su da su žene koje u prvom trimestru trudnoće uzimaju lijekove za ublažavanje bolova poput acetilsalicilne kiseline, naproksena i ibuprofena, izložene većem riziku da će roditi dijete s određenim malformacijama. 

Malformacije koje se u tom slučaju javaljaju su anoftalmija (nedostatak očnog tkiva u orbiti), mikroftalmija (mala očna jabučica u orbitalnom mekom tkivu), pseudoainhum sindrom (kod rane rupture amniona slobodni rubovi dovode do stezanja udova - kompresije ili amputacije udova), rascjep nepca i spina bifida (rascjep kralježnice u lumbosakralnom predjelu, pokriven kožom).

Rizik za razvoj navedenih malformacija nakon uzimanja nesteroidnih protuupalnih lijekova u prvom trimestru trudnoće bio je za:

  • anoftalmiju i mikroftalmiju, tri puta veći
  • pseudoainhum sindrom, tri puta veći
  • rascjep nepca, 30 do 80 posto veći
  • spinu bifidu, 60 posto veći

Inače malformacije poput anoftalmije, mikroftalmije i pseudoainhum sindroma nisu česte, naime anoftalmija i mikroftalmija se javljaju u 1 od 5.300 novorođenčadi, a pseudoainhum sindrom u 1 od 10.000 novorođenčadi.

Prema mišljenju znanstvenika trudnice bi tijekom prvog trimestra trudnoće trebale izbjegavati uzimanje lijekova iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Izvor:
American Journal of Obstetrics and Gynecology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.