Uzimanje multivitamina ne može spriječiti razvoj rekurentnog aftoznog stomatitisa


Uzimanje multivitamina ne može spriječiti razvoj rekurentnog aftoznog stomatitisa

Iako je nedostatak vitamina bio povezivan sa rekurentnim aftoznim stomatitisom, izgleda da svakodnevno uzimanje esencijalnih vitamina ne može spriječiti razvoj rekurentnog aftoznog stomatitisa, kojeg karakteriziraju okrugli blijedo-žuti bolni vrijedovi s crvenim rubom na sluznici usne šupljine.

Neka prethodna istraživanja pokazala su da velike doze vitamina mogu pomoći bolesnicima s rekurentnim aftoznim stomatitisom koji su imali nedostatak vitamina.

No u ovom novom istraživanju sudjelovali su ispitanici koji nisu imali značajan nedostatak vitamina, a uzimali su manje doze vitamina tj. preporučene dnevne doze vitamina.

Nakon izvjesnog vremena pokazalo se da ispitanici koji su dobivali placebo nisu imali više oralnih lezija nego ispitanici koji su uzimali vitamine.

Jednako tako, redovito uzimanje vitamina nije smanjilo trajanje ili učestalost rekurentnog aftoznog stomatitisa.

Rekurentni aftozni stomatitis javlja se u oko 40 posto osoba, a najrasprostranjeniji je među tinejdžerima i mlađim odraslim osobama, u kojih se javlja tijekom ispita i drugih stresnih situacija.

Osim stresa, predisponirajući čimbenici su trauma usne šupljine te hrana, i to čokolada, kava, kikiriki, jaja, žitne pahuljice, bademi, sir, jagode i rajčice.

U 85 posto slučajeva rekurentnog aftoznog stomatitisa nalaze se male afte koje se pojavljuju u dnu usne šupljine, lateralnim rubovma jezika i na njegovoj donjoj površini i ždrijelu. Obično su veličine 2-3 mm (manje od 8 mm), a zacijeljuju za 10 dana, bez ožiljaka.

Velike afte javljaju se u oko 10 posto slučajeva, vrijedovi su dublji i veći od 1 cm, a prisutne su tjednima, pa čak i mjesecima. Herpetiformni vrijedovi, nakupine malih vrijedova, veličine 1 do 3 mm čine 5 posto slučajeva.

Etiologija rekurentnog aftoznog stomatitisa je nepoznata, no pokazalo se da se pojavljuje u nekim obiteljima.

Svakako treba naglasiti da rekurentni aftozni stomatitis nije zarazan.

Izvor:
Journal of the American Dental Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.