Uzimanje probiotika uz antibiotike može umanjiti narušavanje sastava crijevnog mikrobioma


Uzimanje probiotika uz antibiotike može umanjiti narušavanje sastava crijevnog mikrobioma

Svake godine propisuju se milijuni antibiotika. Iako mogu biti nevjerojatno učinkoviti u liječenju infekcija, antibiotici obično ne ciljaju samo na bakterije koje uzrokuju infekciju. Oni također ubijaju bezopasne bakterije koje žive u našim crijevima i pomažu nam da ostanemo zdravi. 

Postoje dokazi da ovaj poremećaj sastava crijevnog mikrobioma može trajati i do 2 godine nakon liječenja antibioticima. Gastrointestinalni simptomi poput proljeva i nadutosti također su česte nuspojave uzimanja antibiotika.

Jedna od stalnih stvari koja se opaža kod zdravih ljudi je da imaju višu razinu raznolikosti i više različitih bakterija u crijevima.

Prethodne studije pokazale su da uzimanje probiotika može smanjiti gastrointestinalne nuspojave antibiotika, no raspravljalo se o tome može li uzimanje probiotika uz antibiotike također očuvati raznolikost i sastav mikroba u crijevima.

Ovo istraživanje pokazalo je da uzimanje probiotika uz antibiotike može spriječiti ili umanjiti neke promjene sastava crijevnog mikrobioma uzrokovane antibioticima. Probiotici također mogu pomoći u zaštiti raznolikosti vrsta i čak obnoviti populacije nekih prijateljskih bakterija kao što je Faecalibacterium prausnitzii, koja smanjuje upalu i potiče zdravu crijevnu barijeru.

Izvor:
Journal of Medical Microbiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.