Varikozne vene povezane s većim rizikom od krvnih ugrušaka


Varikozne vene povezane s većim rizikom od krvnih ugrušaka

Osobe koje imaju varikozne vene ili proširene površinske vene u nogama, izložene su 5,3 puta većem riziku od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka, ukazuje nova studija. Znani kao duboka venska tromboza (DVT), ti krvni ugrušci u nogama, mogu biti po život opasni ako dospiju do pluća ili srca.

Varikozne vene nisu samo kozmetički problem, obzirom da mogu biti povezane s više ozbiljnih bolesti. U SAD-u oko 23 posto odraslih osoba ima problema s varikozitetima vena. 

Osim što ne izgledaju lijepo, varikozne vene obično bole i izazivaju zamor u nogama. Međutim, mnogi ljudi s vrlo proširenim venama nemaju bolova. Donji dijelovi noge i gležnjevi mogu svrbjeti, posebno kad je noga topla nakon skidanja čarapa. Češanje može dovesti do ogrebotina i uzrokovati crvenilo ili osip koji se često neispravno pripisuje suhoj koži.

Također, valja spomenuti da je ovo istraživanje pokazalo da su osobe s varikoznim venama izložene većem riziku od plućne embolije te periferne arterijske bolesti.

S obzirom na vrlo veliku prevalenciju varikoznih vena u općoj populaciji širom svijeta, rezultati ovog istraživanja trebali bi potaknuti buduće studije da dodatno istraže učinak varikoznih vena na upalu i stvaranje krvnog ugruška te kako težina varikoznih vena utječe na duboku vensku trombozu.

Jednako tako, smatra se da varikozne vene treba uzimati ozbiljnije te ih treba agresivnije liječiti, kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije.

Izvor:
Journal of the American Medical Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.