Vazektomija ipak ne povećava rizik od raka prostate


Vazektomija ipak ne povećava rizik od raka prostate

Rezultati nove studije koja je analizirala podatke od gotovo 364.000 muškaraca dovode u pitanje rezultate prethodnih istraživanja koji ukazuju da vazektomija može povećati rizik od raka prostate ili umiranja od njega. Naime, u najnovijem istraživanju znanstvenici nisu pronašli vezu između vazektomije i rizika od raka prostate, ili umiranja od raka prostate.

Vazektomija, jedan od načina sterilizacije muškaraca, kirurški je postupak kojim se presijeca i/ili odstranjuje čitav sjemenovod (vas deferens) ili jedan njegov dio. Ubraja se u učinkovite i jeftine dugoročne metode kontrole rađanja.

Inače, rak prostate se obično javlja u svakog sedmog muškarca, a nakon nemelanomskog raka kože, rak prostate je najčešća vrsta karcinoma u muškaraca. Jednako tako, rak prostate je drugi vodeći uzrok smrti od karcinoma kod muškaraca.

Ukoliko se rak prostate otkrije na vrijeme, može se vrlo uspješno liječiti. Također, ne treba smetnuti s uma da održavanje zdrave tjelesne težine i prekid pušenja mogu smanjti rizik od razvoja raka prostate.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.