Velik broj depresivnih osoba ima i kratke epizode manije


Velik broj depresivnih osoba ima i kratke epizode manije

Američko istraživanje pokazalo je da gotovo 40 posto Amerikanaca s velikim depresivnim poremećajem ima i kratke, ali ponavljajuće epizode maničnog ponašanja koje traju manje od četiri dana te se stoga ne mogu klasificirati kao bipolarni poremećaj

"Osobe s hipomanijom mogu biti više nego inače aktivne i energične, mogu spavati manje te se lakše iživciraju", rekla je voditeljica istraživanja Kathleen Merikangas te dodala da se takvo ponašanje jasno razlikuje od uobičajenih stanja, no ne uzrokuje smanjenje kvalitete života. 

Istraživanjem je bilo obuhvaćen više od 5.000 američkih kućanstava. 

Isto tako pokazalo se da su osobe s takvim blažim oblikom manije, hipomanijom, češće anksiozne i ovisnici nego depresivne osobe koji nemaju epizode hipomanije te su izložene većem riziku od razvoja bipolarnog poremećaja

"Iako su te blage epizode manije trajale samo dva ili tri dana, one su se često ponavljale. Što ne znači da netko tko se nekoliko dana osjeća jako dobro zbog nečega što mu se dogodilo u životu, kao što je npr. zaljubljivanje, ima hipomaniju" istaknula je Kathleen Merikangas.

Inače prava epizoda manije traje jedan tjedan ili više, često uključuje psihotične simptome, a ponekad zahtijeva i hospitalizaciju. Istraživači su također zamijetili da većina ljudi s bipolarnim poremećajem češće ima hipomaniju nego maniju.

Izvor:
American Journal of Psychiatry

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.