Virusne infekcije najčešći uzrok upale pluća u djece


Virusne infekcije najčešći uzrok upale pluća u djece

Respiratorni virusi odgovorni su za većinu slučajeva upale pluća iz opće populacije kod hospitalizirane djece, a u svakog četvrtog djeteta otkriveno je više uzročnika upale pluća, ukazuju rezultati nove studije u kojoj je sudjelovalo 2.638 djece s upalom pluća.

Inače, poznato je da je etiologiju upale pluća vrlo teško odrediti.

Sveukupno gledajući, 89 posto djece iz studije imalo je radiološki dokazanu upalu pluća, a 21 posto djece moralo je biti zaprimljeno u jedinice za intenzivnu skrb. Nažalost, troje djece je preminulo usljed upale pluća.

Incidencija upale pluća u djece mlađe od 18 godina iznosi 15,7 na 10.000 djece, dok je njena učestalost u djece mlađe od dvije godine 62,2 na 10.000 djece.

Najčešći uzročnik virusne upale pluća bio je respiratorni sincicijski virus (RSV). Ostali virusi uzročnici upale pluća bili su humani rhinovirus, adenovirusi i humani metapneumovirus. Također treba spomenuti da je bakterija Mycoplasma pneumoniae bila uzročnik upale pluća u 19 posto djece u dobi od 5 do 18 godina.

Smatra se da učinkovita antivirusna cjepiva ili terapije, posebice za infekciju uzrokovanu respiratornim sincicijskim virusom (RSV), mogu ublažiti upalu pluća u djece.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.