Višak kortizola od benignih tumora nadbubrežne žlijezde povećava rizik od hipertenzije i dijabetesa


Višak kortizola od benignih tumora nadbubrežne žlijezde povećava rizik od hipertenzije i dijabetesa

Blago autonomno lučenje kortizola iz benignih tumora nadbubrežne žlijezde povezano je s povećanim kardiometaboličkim rizikom tj. povećanim riizkom od hipertenzije i dijabetesa, ukazuje nova studija. Inače, poznato je da kortizol može uzrokovati porast razine šećera u krvi i porast krvnog tlaka - obično kao odgovor na neku uočenu tjelesnu prijetnju.

Valja spomenuti, da se slučajne lezije nadbubrežne žlijezde obično nalaze tijekom snimanja abdomena u 2 do 7 posto odraslih, a utvrđivanje njihovog uzroka i potencijala za malignitet, kao i razine njihova viška lučenja hormona, predstavlja izazov za kliničare.

Najčešće su te lezije benigni adrenokortikalni adenomi bez vidljive prekomjerne proizvodnje steroida. Međutim, adenomi proizvode blagi višak kortizola bez kliničkih manifestacija Cushingovog sindroma u približno 35% slučajeva.

Smatra se, da se osobe za koje se utvrdi da imaju tumor nadbubrežne žlijezde trebaju podvrgnuti procjeni viška kortizola, a ako se utvrdi da pate od prekomjerne proizvodnje kortizola, trebale bi se redovito kontrolirati vezano uz dijabetes tipa 2 i hipertenziju te primati terapiju ukoliko je potrebno.

Također, treba spomenuti, da brojni lijekovi mogu smanjiti prekomjernu proizvodnju kortizola ili blokirati djelovanje kortizola, ako se utvrdi da tumor nadbubrežne žlijezde uzrokuje višak hormona.

Izvor:
Annals of Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.