Više razine vitamina D u trudnoći povezane s boljim razvojem mišića u djece


Više razine vitamina D u trudnoći povezane s boljim razvojem mišića u djece

Britansko istraživanje koje su proveli znanstvenici s University of Southampton pokazalo je da su više razine vitamina D kod majke tijekom trudnoće povezane s boljim razvojem mišića u djece.

Naime, djeca čije su majke imale više razine vitamina D u kasnijoj fazi trudnoće imala su u dobi od četiri godine snažnije mišiće. Također, treba spomenuti da se kod nedostatka vitamina D broj brzih mišićnih vlakana smanjuje. Brza mišićna vlakna (tip II, bijeli mišić) su deblja, jače se kontrahiraju i brzo reagiraju. Svaki mišić u tijelu sastoji se od mješavine tzv. brzih i sporih mišićnih vlakana, te od drugih vlakana koja se nalaze između tih dviju krajnosti. 

Vrlo je vjerojatno da će se veća snaga mišića u dobi od četiri godine starosti zadržati i u odrasloj dobi, što znači da može doći do ublažavanja posljedica bolesti koje su povezane s gubitkom mišićne mase u starosti, ističu znanstvenici.

Naše tijelo 90 posto vitamina D proizvodi nakon izlaganja sunčevim zrakama, a samo 10 posto vitamina D dobivamo iz hrane. Najviše vitamina D nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri.

Izvor:
Endocrine Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.