Visoke doze zračenja poboljšavaju stopu preživljavanja kod oboljelih od mezotelioma


Visoke doze zračenja poboljšavaju stopu preživljavanja kod oboljelih od mezotelioma

Oboljeli od mezotelioma imaju dva puta veću vjerojatnost da će živjeti dvije ili više godina, ako se liječe visokim dozama zračenja, ukazuje nova studija koja je obuhvatila 108 pacijenata s malignim pleuralnim mezoteliomom. Mezoteliom je gotovo u svim slučajevima posljedica izlaganja azbestu.

Svi sudionici u istraživanju bili su podvrgnuti kirurškom zahvatu, a zatim kemoterapiji. Polovica njih je dobivala i radikalnu hemitorakalnu radioterapiju, što je uključivalo 25 tretmana koji su imali ukupnu dozu od 50 Gy, kao i dodatnu dozu od 60 Gy na točnu lokaciju tumora.

Ostali pacijenti dobili su tipični oblik palijativnog zračenja koje je uključivalo 5 do 10 tretmana koji su dali ukupnu dozu od 20-30 Gy na mjesto tumora.

Od pacijenata koji su dobivali agresivno radioterapijsko liječenje, njih 58% je još uvijek bilo živo dvije godine kasnije. U pacijenata koji su primali palijativnu radioterapiju, 28% njih je bilo živo dvije godine kasnije.

Oko 20% pacijenata koji su dobivali radikalnu hemitorakalnu radioterapiju pretrpjelo je radijacijski pneumonitis. Ostale nuspojave uključivale su slabost, mučninu i blagu upalu jednjaka.

Smatra se da bi se još veći napredak u preživljavanju mogao postići liječenjem pacijenata radioterapijom, nakon koje bi se primjenila ciljana imunoterapija.

Izvor:
ESTRO 38 conference

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.