Visoke razine proteina zgrušavanja krvi mogu dovesti do lošijih ishoda za pacijentice s rakom dojke


Visoke razine proteina zgrušavanja krvi mogu dovesti do lošijih ishoda za pacijentice s rakom dojke

Nova studija pokazala je da visoke razine u krvotoku ključnog proteina koji je uključen u zgrušavanje krvi zvanog von Willebrandov faktor, mogu dovesti do lošijih ishoda za pacijentice s rakom dojke. Smatra se da će ovi rezultati pomoći liječnicima da bolje razumiju i liječe rak dojke kako bi smanjili rizik od po život opasnih krvnih ugrušaka i širenja raka kod pacijenata.

Rezultati su pokazali da pacijentice s rakom dojke imaju vrlo visoke razine von Willebrandovog faktora u krvi i da su pacijentice s najvišim razinama imale najlošije ishode liječenja. Ova studija sugerira da bi analiza razina von Willebrandovog faktora mogla biti korisna u predviđanju kliničkih ishoda kod pacijenata s rakom dojke.

Studija je također ispitala kako rak dojke izaziva visoke razine von Willebrandovog faktora i otkrila da stanice tumora dojke uzrokuju oslobađanje proteina zgrušavanja koji pomaže stanicama tumora dojke da cirkuliraju u krvotoku i može pomoći širenju tumora dojke na druge organe u tijelu.

Lijekovi protiv zgrušavanja krvi ili razrjeđivači krvi koji se već koriste za liječenje krvnih ugrušaka mogli bi spriječiti ovaj učinak smanjenjem razine von Willebrandovog faktora i također spriječiti širenje stanica raka u krvotoku.

U svijetu se svake godine dijagnosticira preko 2 milijuna ljudi s rakom dojke, što ga čini najraširenijim rakom u svijetu. Ono što je važno, glavni uzrok smrti nije primarni tumor dojke, već njegovo širenje na udaljena mjesta u tijelu kao što su kosti, mozak i pluća. Osim toga, dok se šire krvotokom, te stanice raka dojke uzrokuju zgrušavanje krvi kod otprilike 1 od 5 pacijenata, što povećava rizik od komplikacija opasnih po život.

Izvor:
Journal of Thrombosis and Haemostasis

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.