Vital Proteins – ljepota i snaga iznutra


Vital Proteins – ljepota i snaga iznutra

Tražite li način za ublažavanje bolova u zglobovima ili dodatnu hidrataciju koži, možda bi vrijedilo istražiti dodatak kolagena. Popularni u obliku praha, neki dodaci kolagena čak sadrže i dodatne hranjive tvari - poput aminokiselina - kao i ukusne okuse, poput čokolade i lješnjaka. No, s obzirom na širok raspon dodataka kolagena dostupnih na tržištu, odabir pravog može biti pravi izazov.

Nedavno je u Zagrebu na ekskluzivnom eventu posvećenom wellbeing filozofiji, predstavljen jedan od najpoznatijih dodataka kolagena – Vital Proteins - Collagen Peptides, saveznik zdravlja kostiju i mišića.

Ono što Vital Proteins čini posebnim jest jednostavnost primjene – kolagen se može dodati u jutarnju kavu, smoothie ili čaj, pretvarajući male trenutke u svakodnevne beauty rituale. Upravo ta lakoća korištenja i naglasak na prirodne sastojke omogućili su da Vital Proteins postane omiljeni izbor milijuna ljudi diljem svijeta, uključujući i brojne slavne osobe.

Također, valja spomenuti, da je ove godine urednički tim Forbes Healtha odabrao Vital Proteins - Collagen Peptides za najbolji kolagen u prahu za 2025. godinu.

Što je kolagen?

Kolagen je protein koji pomaže u jačanju kože, kostiju i drugih tkiva. Postoji najmanje 16 različitih vrsta kolagena, a 80% do 90% kolagena u tijelu su tipovi I, II ili III.

Iako kolagena ima u izobilju u tijelima sisavaca, istraživanja pokazuju da se prirodna proizvodnja kolagena smanjuje s godinama i čimbenicima načina života, od pretjeranog izlaganja suncu do pušenja i nedostatka sna. Istraživanja pokazuju da smanjenje proizvodnje kolagena može rezultirati promjenama poput gubitka čvrstoće i elastičnosti kože, kao i gubitka koštane mase.

Kao rezultat toga, mnogi ljudi koriste dodatke kolagena kako bi nadoknadili prirodni gubitak kolagena. Dodaci kolagena često dolaze u obliku praha, koji se može pomiješati s vodom ili kavom, ili kao pilula, tableta, gumeni bomboni ili tekućina.

Vrste dodataka kolagena - peptidi i želatina

Kolagen koji se koristi u dodacima prehrani ekstrahira se iz dva primarna izvora: životinja i biljaka. Kolagen životinjskog podrijetla obično dolazi iz ribljih ljuski, svinjske ili pileće kože, koštane juhe ili bjelanjaka. Dodaci kolagena biljnog podrijetla često se proizvode korištenjem modificiranog kvasca i bakterija.

Dodaci kolagena obično su dostupni u sljedećim oblicima:

  • Peptidi: Poznati i kao hidrolizirani, ovaj oblik sadrži kraće lance kolagena koji se razgrađuju i lakše apsorbiraju. Većina dodataka kolagena dolazi u ovom obliku.
  • Želatina: Želatina je u biti degradirani, kuhani oblik kolagena. Može se napraviti kuhanjem životinjskih kostiju, kože i hrskavice. Kada se nudi u obliku dodatka prehrani, često se pojavljuje kao gel i može se dodati kao zgušnjivač prilikom kuhanja.

Koje su zdravstvene prednosti kolagena u prahu?

Iako su potrebna daljnja istraživanja, postojeće studije pokazuju da suplementacija kolagenom može ponuditi sljedeće prednosti:

  • Poboljšava zdravlje kože: Jedna studija je otkrila da uzimanje oralnog dodatka kolagen peptida rezultira povećanom hidratacijom kože i smanjenim znakovima starenja kože.
  • Ublažava bolove u zglobovima: Nedavna studija sportaša na treningu otkrila je da suplementacija kolagenom pruža olakšanje od bolova u zglobovima. Druga studija sugerira da čak i oni koji pate od nelagode povezane s osteoartritisom mogu pronaći olakšanje uz kolagen.

Izvor:
Forbes Health, Salvus

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.