Vitamin B12 i folna kiselina ipak ne smanjuju rizik od demencije?


Vitamin B12 i folna kiselina ipak ne smanjuju rizik od demencije?

Nizozemsko istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 3.000 ispitanika prosječne dobi od 74 godine, pokazalo je da uzimanje dodataka vitamina B12 i folne kiseline ne smanjuje rizik od razvijanja demencije kod zdravih ljudi.

Naime, pokazalo se da nema razlike u uspješnosti rješavanja testova pamćenja između osoba koje su dvije godine svaki dan uzimale vitamin B12 i folnu kiselinu (500 μg vitamina B12 i 400 μg folne kiseline), te osoba koje su dobivale placebo.

Poznato je da su povišene razine homocisteina povezane s većim rizikom od moždanog udara i demencije, a da vitamin B12 i folna kiselina snižavaju razinu homocisteina. Također, zna se da su niske razine vitamina B12 i folne kiseline u nekim studijama povezane sa slabijim pamćenjem.

Stoga se mislilo da uzimanje dodataka vitamina B12 i folne kiseline može spriječiti razvoj demencije. No, iako je istraživanje pokazalo da su ispitanici koji su uzimali dodatke vitamina B12 i folne kiseline imali nižu razinu homocisteina, nažalost njihovo uzimanje nije imalo utjecaja na uspješnost rješavanja testova pamćenja i razmišljanja.

Smatra se da je potreban dulji vremenski period kako bi se vidjeli mogu li vitamin B12 i folna kiselina usporiti slabljenje pamćenja koje je povezano s demencijom.

No, ipak treba istaknuti da su za zdravlje mozga bitni uravnotežena prehrana, nepušenje, tjelesna aktivnost, umjereno konzumiranje alkohola, te održavanje krvnog tlaka i kolesterola u granicama normale.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.