Vitamin C povezan sa smanjenjem rizika od moždanog udara


Vitamin C povezan sa smanjenjem rizika od moždanog udara

Istraživanje provedeno u Francuskoj na 130 ispitanika pokazalo je da je konzumiranje namirnica koje su bogate vitaminom C kao što su naranča, paprika, papaja i brokula, povezano sa smanjenjem rizika od hemoragijskog moždanog udara.

Hemoragijski moždani udar znatno je rjeđi od ishemijskog moždanog udara, ali je nažalost i smrtonosniji.

Prema mišljenju stručnjaka nedostatak vitamina C treba smatrati čimbenikom rizika za hemoragijski moždani udar poput hipertenzije, prekomjerne tjelesne težine i konzumiranja alkohola. Naime, u ispitanika koji su pretrpjeli moždani udar uočena je smanjena razina vitamina C.

Također, smatra se da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo na koji način vitamin C djeluje na smanjenje rizika od moždanog udara.

Izvor:
American Academy of Neurology PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.