Vitamin D može zaustaviti napredovanje raka prostate niskog stupnja


Vitamin D može zaustaviti napredovanje raka prostate niskog stupnja

Prema rezultatima nove studije uzimanje dodataka vitamina D, ne samo da može usporiti napredovanje raka prostate, nego čak može uzrokovati i potpuni nestanak raka prostate niskog stupnja, bez potrebe za kirurškim zahvatom ili terapijom zračenja.

Stupanj zloćudnosti raka prostate određuje se Gleasonovim stupnjem od 1 do 5. Gleasonov stupanj imenuje stupanj mikroskopski promijenjenih stanica raka prostate u odnosu na normalno tkivo prostate. Što je Gleasonov stupanj niži to su stanice raka prostate više slične normalnom tkivu prostate, dok viši Gleasonov stupanj znači da su stanice raka prostate izrazito promijenjene i uopće ne nalikuju normalnim stanicama prostate.

Obzirom da tkivo raka prostate nema jednoliko promijenjene stanice raka u svim dijelovima karcinoma prostate, liječnici uvijek uzimaju i pregledavaju uzorke iz dva područja, koja su najzahvaćenija rakom prostate. Ova dva stupnjevanja raka prostate iz dva odvojena područja prostate zahvaćene rakom, se spajaju u donošenju konačne odluke o stupnju prema Gleasonovom zbroju (Gleason score) od 2 do 10. Nizak Gleasonov zbroj znači spori rast karcinoma, dok visoki Gleasonov zbroj znači da stanice imaju tendenciju agresivnog rasta.

Sporo rastući karcinom prostate sporije i metastazira, dok brzo rastući karcinom Gleasonovog zbroja 7 do 10 ima tendenciju brzog rasta i brzog metastaziranja, a time znači i lošiju prognozu bolesti.

Također, treba spomenuti da karcinomi prostate s Gleasonovim zbrojem 6 ili nižim ne moraju čak uzrokovati simptome i tegobe tijekom pacijentova života. No unatoč toj činjenici neki pacijenti se odlučuju za prostatektomiju. Ukoliko se pacijent odluči za prostatektomiju tada mora čekati na nju 60 dana obzirom da se mora povući upala uzrokovana biopsijom prostate.

Osim određivanja stupnja raka prostate određuje se i stadij raka prostate. Određivanja stadija raka prostate obuhvaća određivanje veličine zloćudnog tumora u prostati te proširenosti bolesti tj. zahvaćanja okolnih struktura ili udaljenih organa. Određivanje stadija bolesti prostate je neophodno zbog određivanja daljnjeg načina liječenja.

Tijekom ovog istraživanja uočene su u pacijenata s rakom prostate koji su uzimali dodatke vitamina D, dramatične promjene u razinama lipida i proteina GDF15, koji su uključeni u upalu. Inače, poznato je da je rak povezan s upalom, i to posebice rak prostate.

U ovom slučaju se pokazalo da vitamin D smanjuje upalu i poboljšava Gleasonov zbroj. Svakako treba spomenuti da su pacijenti s rakom prostate uzimali normalne razine vitamina D.

Izvor:
American Chemical Society PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.