Vitamin D poboljšava kontrolu astme


Vitamin D poboljšava kontrolu astme

Analiza istraživanja koja su proučavala vitamin D i astmu pokazala je da je nedostatak vitamina D povezan s povećanom reaktivnosti dišnih putova, slabijom funkcijom pluća te lošijom kontrolom astme. Isto tako pokazalo se da je jedan od čimbenika rizika za nedostatak vitamina D, pretilost.

Vitamin D može poboljšati kontrolu astme blokirajući proteine koji su povezani s razvojem upale u plućima te povećati proizvodnju proteina interleukina-10 koji ima protuupalni učinak.

Vitamin D često se naziva "vitamin sunca" jer ga naše tijelo proizvodi kada je izloženo sunčevim zrakama. Vitamin D je vitamin topljiv u mastima. Poznato je više aktivnih spojeva i zato govorimo o vitaminima grupe D. Kalciferol ima najveću biološku vrijednost. Ergokalciferol (D2) nastaje iz provitamina ergosterola koji je biljnog podrijetla, a kolekalciferol (D3) je životinjskog podrijetla.

Najviše vitamina D nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri. 

Poznata je uloga vitamina D u resorpciji kalcijevih iona u probavnom traktu. Njegovo prisustvo povečava apsorpciju magnezija i stroncija. Neophodan je za fiziološku koncentraciju paratiroidnog hormona i mobilizaciju kalcija i fosfata iz kosti. Potreban je za formiranje normalnih kostiju i za kalcifikaciju rahitičnih. Može spriječiti i liječiti rahitis.

Također se koristi za jačanje imunološkog sustava, sprječavanje razvoja autoimunih bolesti te sprječavanje raka.

Izvor:
Annals of Allergy, Asthma & Immunology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.