Vitamin D u trudnoći ključan za razvoj djetetovog mozga


Vitamin D u trudnoći ključan za razvoj djetetovog mozga

Studija provedena u Španjolskoj na gotovo 2.000 trudnica, koja je pratila mentalne i motoričke sposobnosti njihove djece u dobi od 14 mjeseci, pokazala je da nedostatak vitamina D tijekom trudnoće može naškoditi razvoju djetetovog mozga te smanjiti njegove mentalne i motoričke sposobnosti.

Što u konačnici može uzrokovati niži kvocijent inteligencije (IQ) u djeteta.

Inače prethodne studije povezale su nedostatak vitamina D tijekom trudnoće sa smanjenim jezičnim sposobnostima djece u dobi od 5 i 10 godina.

Koje količine vitamina D treba uzimati tijekom trudnoće i dalje je predmet rasprave stručnjaka.

Prema nekim stručnjacima dovoljno je uzimati 600 internacionalnih jedinica (IU) vitamina D dnevno te ne više od 4.000 IU.

Dok prema drugima stručnjacima, tijekom trudnoće treba uzimati 1.500 do 2.000 IU vitamina D dnevno, obzirom da je 600 IU dovoljno za razvoj koštanog sustava fetusa, no ne i za sprječavanje drugih bolesti.

Naime neke studije pokazale su da niske prenatalne razine vitamina D mogu oslabiti imunosni sustav dojenčeta te povećati njegov rizik od astme i drugih respiratornih bolesti.

Tako da neki stručnjaci trudnicama preporučuju čak 4.000 IU vitamina D dnevno.

Prevelike količine vitamina D mogu uzrokovati oštećenje bubrega i živaca te poremetiti srčani ritam.

Vitamin D često se naziva "vitamin sunca" jer ga naše tijelo proizvodi kada je izloženo sunčevim zrakama. Vitamin D je vitamin topljiv u mastima.

Vitamin D obično nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri.

Izvor:
Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.