Vitamin E smanjuje rizik od amiotrofične lateralne skleroze


Vitamin E smanjuje rizik od amiotrofične lateralne skleroze

Studija provedena u SAD-u pokazala je da osobe koje godinama redovito uzimaju dodatke vitamina E imaju za jednu trećinu manji rizik od razvoja opasne neurološke bolesti, amiotrofične lateralne skleroze.

Amiotrofična lateralna skleroza poznata kao i Lou Gehrigova bolest, smrtonosna je bolest u kojoj živčane stanice koje kontroliraju pokrete postepeno degeneriraju, što uzrokuje slabost mišića, paralizu i smrt zbog respiratornog zatajenja.

Nasljedni oblik bolesti javlja se u oko 10 posto slučajeva, no u većini slučajeva amiotrofična lateralna skleroza se javlja bez poznatog razloga.

Amiotrofična lateralna skleroza javlje se u 1 do 3 osobe na 100.000 stanovnika.

Vitamin E je vitamin topljiv u mastima, a široko je rasprostranjen u hrani. Bogat izvor vitamina E su biljna ulja - posebno ulje pšeničnih klica, suncokretovo ulje i suncokretove sjemenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja, mlijeko i margarin te zeleno povrće poput špinata i brokule.

Preporučena dnevna doza vitamina E je 15 mg, ili 22 IJ.

Isto tako treba istaknuti da visoke doze vitamina E nose rizik od krvarenja. Naime poznato je da vitamin E može povisiti rizik za razvoj hemoragijskog moždanog udara kod kojega dolazi do puknuća krvne žile i prodiranja krvi u okolno tkivo mozga.

Izvor:
American Journal of Epidemiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.