Vitamini E i C ipak ne štite od senilne makularne degeneracije


Vitamini E i C ipak ne štite od senilne makularne degeneracije

Nova studija koja je provedena na više od 14.000 muškaraca starijih od 50 godina pokazala je da uzimanje vitamina E i C ne može spriječiti razvoj senilne makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida u starijih osoba, koju karakterizira atrofija ili degeneracija makule.

Inače neke prethodne studije pokazale su da osobe koje u svojoj prehrani konzumiraju više antioksidansa imaju manji rizik od senilne makularne degeneracije, no to ne isključuje druga moguća objašnjenja povezanosti prehrane ili životnog stila sa senilnom makularnom degeneracijom.

Ispitanici u studiji bili su nasumice raspodijeljeni te su jedni dobivali 400 internacionalnih jedinica (IU) vitamina E dnevno ili placebo uz 500 mg vitamina C ili placebo.

Nakon osam godina uzimanja vitamina E i C, ili uzimanja samo jednog od vitamina uz placebo, ili uzimanja samo placeba, pokazalo se da je rizik od senilne makularne degeneracije gotovo identičan za ispitanike koji su uzimali vitamine i za ispitanike koji su uzimali placebo.

Svakako treba istaknuti da postoji veliki broj dokaza da pušenje povećava rizik od senilne makularne degeneracije te da se izbjegavanjem ili prekidanjem pušenja može smanjiti rizik od senilne makularne degeneracije.

Izvor:
Ophthalmology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.