Voće i povrće štite od upalne bolesti crijeva


Voće i povrće štite od upalne bolesti crijeva

Zdrava prehrana na biljnoj bazi mogla bi zaštititi ljude od upalne bolesti crijeva, sugeriraju rezultati nove studije. Upalna bolest crijeva, koja obuhvaća Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, predstavlja kroničnu upalnu bolest koja uglavnom zahvaća gastrointestinalni trakt.

Naime, pokazalo se, da su ljudi koji su konzumirali voće i povrće imali 14% manji rizik od Crohnove bolesti i 8% manji rizik od ulceroznog kolitisa. S druge strane, nezdrava prehrana koja sadrži više životinjskih masti i biljnih ulja povezana je s 15% povećanim rizikom od Crohnove bolesti.

Smatra se, da ovo istraživanje pokazuje da zdrava biljna prehrana može zaštititi od upalnih bolesti crijeva, a ključnu ulogu igraju njezina protuupalna svojstva. Jednako tako, ono pruža važne uvide za razvoj prehrambenih smjernica usmjerenih na sprječavanje upalne bolesti crijeva.

Izvor:
Molecular Nutrition & Food Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.