Wuhan Coronavirus odgovoran za smrt 18 ljudi


Wuhan Coronavirus odgovoran za smrt 18 ljudi

Od infekcije uzrokovane smrtonosnim Wuhan Coronavirusom, službeno nazvanog 2019-nCoV, do danas je u Kini umrlo 18 ljudi. Jednako tako, spomenutim Coronavirusom je u Kini zaraženo najmanje 554 osoba. SAD su prekjučer potvrdile svoj prvi slučaj, zaražen je muškarac u 30-ima, koji je posjetio Kinu.

Znanstvenici se još uvijek trude u potpunosti razumjeti virus, za koji su ovaj tjedan potvrdili, da bi se mogao prenositi s čovjeka na čovjeka.

Wuhan Coronavirus (2019-nCoV) je virus koji je identificiran kao uzročnik izbijanja respiratorne infekcije koja je prvi puta otkrivena u gradu Wuhan, u pokrajini Hubei, u Kini, u prosincu prošle godine.

Vrlo rano je utvrđeno da su mnogi pacijenti zaraženi spomenutim Coronavirusom bili povezani s trgovanjem morskim plodovima i životinjama, što sugerira širenje sa životinja na čovjeka, a ovaj tjedan je potvrđeno da bi se virus izgleda mogao prenositi i s čovjeka na čovjeka.

Pacijenti s potvrđenom 2019-nCoV infekcijom navodno su imali blagu do tešku respiratornu bolest sa simptomima kao što su vrućica, kašalj, zaduha. Smatra se da do pojave prvih simptoma dolazi u roku od 2 do 14 dana od izlaganja virusu. 

Wuhan-Coronavirus-1ndn

Trenutno nije poznato koliko se lako virus širi s osobe na osobu, pretpostavlja se da se virus širi putem kašlja ili kihanjem. Pod "bliskim kontaktom" smatra se udaljenost od zaražene osobe unutar 1,8 metara ili boravak u istoj prostoriji sa zaraženom osobom bez odgovarajuće zaštitne odjeće ili imanje izravnog kontakta s infektivnim sekretima.  

Obzirom da trenutno nema cjepiva za sprječavanje 2019-nCoV infekcije, najbolji način za sprječavanje infekcije je izbjegavanje izlaganja ovom virusu.

Svakodnevne preventivne mjere koje mogu pomoći u sprječavanju širenja respiratornih infekcija, uključuju:

  • Često pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola.
  • Izbjegavanje diranja očiju, nosa i usta neopranim rukama.
  • Izbjegavanje bliskih kontakta sa zaraženim osobama.

Coronavirusi poput 2019-nCoV posebno su opasni za ljude koji imaju slabiji imunološki sustav, poput male djece i starijih odraslih osoba.

Za sada, ne postoji specifična antivirusna terapija za liječenje infekcija Wuhan Coronavirusom (2019-nCoV). Zaraženima se pruža suportivna terapija kako bi se ublažili simptomi. U slučaju težih infekcija, liječenje uključuje i skrb za podršku vitalnim funkcijama organa.

Osobe koje misle da su možda bile u doticaju s 2019-nCoV trebale bi se odmah obratiti svom liječniku.

Coronavirus-infogrfika-1ndn

Izvor:
Science Alert, CDC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.