Zagađenje zraka može povećati rizik od smrti kod pacijenata sa zatajenjem srca


Zagađenje zraka može povećati rizik od smrti kod pacijenata sa zatajenjem srca

Rezultati nove studije ukazuju da su pacijenti sa zatajivanjem srca izloženi povećanom riziku od smrti od zatajivanja srca u okolini gdje je onečišćen zrak. Smatra se, da smanjenje onečišćenja zraka može spriječiti pogoršanje zatajenja srca.

Prema mišljenju stručnjaka, zaštita ranjivih skupina, osobito tijekom zime, trebala bi postati sastavni dio kliničke skrbi. 

Inače, onečišćenje zraka najveća je pojedinačna ekološka prijetnja ljudskom zdravlju, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Ono uključuje čestice (PM)2,5 i PM10, čiji su glavni izvori ispušni plinovi vozila i industrijski dimovi. Procjenjuje se da je zagađenje zraka u 2019. prouzročilo 4,2 milijuna preuranjenih smrti diljem svijeta. Što se pak tiče zatajenje srca, ono pogađa više od 64 milijuna ljudi diljem svijeta. 

Rezultati ove studije također sugeriraju da onečišćenje zraka nastavlja imati negativne učinke na zdravlje srca dva dana nakon izlaganja smogu. Pacijenti sa zatajenjem srca trebali bi minimalizirati svoje vrijeme u zagađenim područjima, na primjer izbjegavanjem aktivnosti na otvorenom na mjestima s gustim prometom ili kada su razine zagađenja visoke.

Izvor:
Congress of the European Society of Cardiology (ESC)

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.