Zagreb domaćin 6. Međunarodne konferencije "Child in the City/Dijete u gradu"


Zagreb domaćin 6. Međunarodne konferencije  "Child in the City/Dijete u gradu"

U Zagrebu je danas počela 6. Međunarodna konferencija "Child in the City/Dijete u gradu" u organizaciji Europske mreže gradova prijatelja djece i Europske zaklade "Dijete u gradu". Uz Grad Zagreb, Središnji koordinacijski odbor akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj su suorganizatori i lokalni partneri cjelokupnog događanja.

U Konferenciji koja će trajati do 28. rujna sudjelovat će 120 stručnjaka iz 30 država: Australije, Austrije, Belgije, Češke, Dominikanske Republike, Francuske, Grčke, Indonezije, Irske, Italije, Japana, Kanade, Turske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Švedske, Turske, Velike Britanije i drugih. Zajedno s predavačima iz Hrvatske, razmjenjivat će iskustva i ideje za promicanje pokreta "Gradovi-prijatelji djece", kojem se u Hrvatskoj već pridružilo 34 gradova i općina, koji su zaslužili taj naslov primjenjujući različite projekte i programe namijenjene djeci.

Teme zagrebačke Konferencije su dječja igra, Konvencija UN-a o pravima djeteta, zdravlje i međugeneracijski razvoj. Time organizatori žele skrenuti pažnju da se u planiranju gradova ne smije zanemariti važnost prostora za dječju igru. Također, uz fizičko zdravlje djeci treba osigurati uvjete za dobro mentalno zdravlje. U dječjem razvoju važna je i integracija različitih generacija, ne samo u obitelji već i na razini čitavog društva.

O tim temama istovremeno će raspravljati i djeca na svojim radionicama, koja su po prvi puta aktivni sudionici Konferencije. Naime, u sklopu Konferencije organiziran je Susret Dječjih vijeća iz cijele Hrvatske. Zaključke s radionica djeca će iznijeti na završnom dijelu Konferencije i još jednom pozvati svjetske i lokalne vođe da zajedno s djecom stvaraju prijateljske zajednice za život. Inače, djeca su osmislila i idejno rješenje vizualnog identiteta Konferencije koje se koristi u svim promidžbenim materijalima.

U radnom dijelu Konferencije sudjelovat će i regionalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier koja će se osvrnuti na UNICEF-ovo ovogodišnje Izvješće o stanju djece u svijetu koje se bavi kvalitetom života djece u gradovima. Izvješće posebno ukazuje na zabrinjavajući utjecaj urbanizacije na djecu, osobito u siromašnim regijama gdje infrastruktura i usluge ne prate urbani rast.

Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s Društvima Naša djeca, Dječjim forumima i Dječjim gradskim i općinskim vijećima iz gradova i općina prikupio je više od 500 poruka djece iz cijele Hrvatske o dječjim pravima, igri, zdravlju i međugeneracijskom razvoju te ih objavio u publikaciji na engleskom i hrvatskom jeziku koja će se podijeliti svim sudionicima Konferencije.

Konferencija "Dijete u gradu" je nadahnjujući europski pokret kojim se promiče provođenje UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini. Konferencija se organizira svake dvije godine, a Zagreb jezahvaljujući visokoj razini skrbi za djecu te prepoznatljivosti nacionalnih programa gradova prijatelja djece dobio priliku biti domaćin tog međunarodnog skupa.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.