Zahvaljujući novom testu za rak dojke neke žene neće trebati kemoterapiju


Zahvaljujući novom testu za rak dojke neke žene neće trebati kemoterapiju

Rak dojke je najčešće dijagnosticiran rak u žena u Velikoj Britaniji. Svake godine se u gotovo 50.000 žena i nekoliko stotina muškaraca dijagnosticira rak dojke. Većina žena s rakom dojke podvrgava se kirurškog zahvatu kako bi se uklonio tumor. Nakon kirurškog zahvata veći broj žena dobiva kemoterapiju u trajanju od nekoliko mjeseci. Primjena kemoterapije preporuča se kada se sumnja da bi se rak mogao ponovno pojaviti.

Nažalost, kemoterapija ne djeluje u svih žena oboljelih od raka dojke, no u mnogih žena sprječava ponovnu pojavu raka dojke. Inače, kemoterapija može imati vrlo neugodne nuspojave poput gubitka kose, povraćanja, jakog umora, debljanja i dr..

Također, treba reći da velik broj žena u kojih je rak dojke kirurški odstranjen ne treba kemoterapiju. No, do nedavno se nije znalo koje žene trebaju kemoterapiju.

Prema britanskom National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) pomoću novog testa, Oncotype DX, može se vidjeti koliko neka žena ima vjerojatnost od ponovne pojave raka dojke.

Primjena testa Oncotype DX korisna je za žene koje imaju sljedeće vrste raka dojke:

Svakako treba naglasiti da se test ne preporuča za sve osobe s navedenim karcinomima nego samo za žene za koje se smatra da imaju mali rizik od ponovne pojave raka dojke.

Procjenjuje se da novi test može pomoći svakoj petoj ženi s rakom dojke da sazna treba li joj stvarno kemoterapija.

Naravno, ovaj test nije terapija za rak dojke, i ne može pomoći nekome da živi dulje.

No, može ukloniti potrebu za vrlo neugodnom terapijom za liječenje raka dojke,  što je isto tako dobra vijest, zar ne.

Izvor:
NICE, WebMD

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.