Započela kampanje za obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa 2012


Započela kampanje za obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa 2012

Svjetski dan hepatitisa (World Hepatitis Day- WHD) slavi se 28. srpnja svake godine, počevši od 2010 godine. Ove godine krovna europska udruga pacijenata s oboljenjima jetre – European Liver Patients' Association (ELPA) pokreće kampanju s ciljem podizanja svjesnosti o virusnom hepatitisu koja će se sastojati od niza inicijativa po cijeloj Europi tijekom srpnja.

Jedan od glavnih ciljeva ELPA-e i njene partnerske organizacije – World Hepatitis Alliance (WHA) je potaknuti vlade europskih država na izradu nacionalnih strategija za borbu protiv hepatitisa.

Spremnost Ministarstva zdravlja Vlade RH i ostalih relevantnih institucija RH da pokrenu izradu hrvatske nacionalne strategije i akcijskog plana za borbu protiv hepatitisa daje dobar primjer vladama drugih država i idealna je prilika za pokretanje inicijativa s ciljem podizanja svjesnosti te uključivanje europskih dionika.

Relevantne zdravstvene institucije na čelu s Ministarstvom zdravlja RH, zdravstveni stručnjaci te uredi Vlade RH pokazali su čvrstu volju za nastavkom izrade i razvitakom Nacionalne strategije za borbu protiv hepatitisa, što Republiku Hrvatsku čini jednom od svega nekoliko europskih država (Škotska, Francuska, Bugarska) koje su pokrenule takav projekt.

Okrugli stol u Novinarskom domu održat će se 6. svibnja i uz Ministra zdravlja prof.dr.sc. Rajka Ostojića i ravnateljicu ureda WHO u Hrvatskoj prof.dr.sc. Antoinette Kaić-Rak, okupit će brojne hrvatske ali i europske dionike koji će u diskusiji imati priliku razmijeniti primjere dore prakse i iskustva te nastaviti izradu hrvatske nacionalne strategije i akcijskog plana za borbu protiv hepatitisa.

Opći ciljevi:

  • Razmjena iskustava među kreatorima politike, Vladinim dužnosnicima i ostalim dionicima
  • Potaknuti vlade europskih država na izradu vlastitih nacionalnih strategija i akcijskih planova
  • Uključiti europske i nacionalne kreatore politika u inicijative povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2012.

 Konkretni rezultati koji se očekuju od okruglog stola:

  • Formirana radna skupina za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv virusnih hepatitisa i Akcijskog plana.
  • Na tragu planiranih akcija EU institucija (ECDC), kao prvi korak i konkretnu akciju proizašlu s okruglog stola, uputit ćemo cirkularno pismo svim liječnicima obiteljske medicine s pozivom na pojačani nadzor i upućivanje pacijenata na testiranje markera na virusne hepatitise (case finding). Cirkularno pismo zajednički će uputiti zdravstveni stručnjaci i udruge pacijenata (Hrvatsko gastroenterološko društvo, Hrvatsko  infektološko društvo, Refereralni centri Ministarstva zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i udruge pacjenata Saveza oboljelih od hepatitisa - SOH RH).
"

Ostale aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2012.:

  • 28. srpnja, javna akcija na plaži Zrće od 14 do 17 sati u sklopu koje će se ponuditi savjetovanje i besplatno/anonimno testiranje na HCV
  • tijekom srpnja na zagrebačkom aerodromu postavit ćemo umjetničku instalaciju - klavir koji će viseći posjetiteljima iznad glave, upozoravati ih na činjenicu da im je hepatitis bliže nego što misle 
  • 0800 400 405 - besplatni info telefon za oboljele od hepatitisa
"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.