Započeo 8. hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem


Započeo 8. hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem

U Dubrovniku je jučer, 8. lipnja 2011., svečano otvoren 8. hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održavati do 11. lipnja ove godine. Kongres je otvorio predsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu akademik Željko Reiner koji je ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora kongresa.

Pokrovitelj kongresa je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pa je otvaranju uz ostale istaknute osobe iz znanstvenog i političkog života prisustvovao i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Na ovom će se izuzetno važnom kongresu prikazati stanje i stupanj razvitka spoznaja o aterosklerozi i njenim posljedicama u Hrvatskoj, kao i najnovija dostignuća na tom području u svijetu.

Naime, radi se o bolesti od koje zapravo umire skoro svaki drugi građanin Hrvatske, a njene pogibeljne posljedice - koronarna bolest srca, akutni srčani udar  i moždani udar već su godinama glavni uzrok smrtnosti u nas.

Na kongresu sudjeluje oko 400 sudionika i to kardiolozi, dijabetolozi, neurolozi, kardijalni i vaskularni kirurzi, radiolozi, nuklearni medicinari, medicinski biokemičari, neurokirurzi, ali i brojni liječnici opće prakse/obiteljske medicine. To je, stoga,  najveći i najznačajniji kongres iz područja medicine ove godine u nas.

Posebno je značajan zbog istaknutih znanstvenika iz cijelog svijeta koji na njemu sudjeluju. Tako će pozvana predavanja održati dvadeset najpoznatijih svjetskih stručnjaka iz tog područja (primjerice D. Wood, I. Graham, J. Perk, R. Hobbs, L. Ryden, G. De Bacquer i drugi), a također i ugledna imena naše medicine (A. Hebrang, D. Miličić, Ž. Metelko, I. Aganović, M. Bergovec, V. Demarin, R. Štern-Padovan i drugi). 

Najznačajniji rezultati istraživanja iz područja ateroskleroze naših i inozemnih znanstvenika koje je odabrao Znanstveni odbor kongresa biti će prikazani u obliku 85 postera, a tri najbolja postera znanstvenika mlađih od 35 godina biti će nagrađena kako bi se potaknulo daljnja istraživanja u tom važnom području, osobito među mladim znanstvenicima. Osim domaćih stručnjaka i znanstvenika na kongresu sudjeluje i više desetaka sudionika iz Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i dr.

Detalji o kongresu su dostupni na web stranici kongresa:
www.atherosclerosis-congress-croatia.org

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.