Zaslađena pića i alkohol povećavaju rizik od gubitka kose

Analiza 17 studija pokazuje kako svakodnevni prehrambeni izbori, od vitamina D i željeza do zaslađenih pića i alkohola, mogu prevagnuti između zdravog rasta kose i povećanog rizika od gubitka kose.
Rezultati analize ističu da su koncentracije vitamina D pokazale snažnu inverznu korelaciju s težinom alopecije (gubitka kose), pružajući primjer važnosti specifičnih mikronutrijenata za optimalno zdravlje kose. Suprotno tome, visoka konzumacija zaslađenih pića (>3.500 ml/tjedno) bila je pozitivno povezana s gubitkom kose, posebno kod muškaraca.
Jednako tako, pokazalo se, da su ekstrakti zelenog čaja povezani sa smanjenim gubitkom kose u kliničkim ispitivanjima.
Smatra se, da ovi rezultati naglašavaju ključnu ulogu hranjivih tvari i specifične hrane i dodataka prehrani, u održavanju dobrobiti folikula dlake.
Znanstveni dokazi upućuju na to da je osiguravanje odgovarajućih razina ključnih hranjivih tvari, posebno vitamina D i željeza, korisna strategija za sprječavanje i upravljanje alopecijom. Istovremeno, ograničavanje unosa alkohola i zaslađenih pića može pomoći u zaštiti od gubitka kose.
Izvor:
Nutrition and Health