Zaslađeni napitci mogu biti štetni za srce


Zaslađeni napitci mogu biti štetni za srce

Izgleda da konzumiranje zaslađenih napitaka kao što su zaslađena gazirana pića, voćni sokovi, ledeni čajevi i energetski napitci može ozbiljno naškoditi zdravlju srca. Naime, njihova konzumacija povećava rizik od srčanog udara, srčane bolesti i moždanog udara.

Tako se pokazalo da konzumiranje jednog do dva zaslađenih napitaka dnevno, povećava rizik od srčanog udara ili teške bolesti srca za 35 posto, moždanog  udara za 16 posto, te dijabetesa tipa 2 za 26 posto.

Smatra se da buduće smjernice za prehranu trebaju ne samo ograničiti unos kolesterola i masnoća, nego i unos šećera.

Inače, u SAD-u jedno prosječno zaslađeno piće sadrži 35 grama šećera, što je gotovo jednako iznosu od devet žlica šećera. Vjeruje se da su fruktoza i glukoza štetni za srce. Naime, poznato je da je povećani unos glukoze odgovoran za razvoj dijabetesa tip 2, a zna se da je dijabetes čimbenik rizika za srčanu bolest. Dok povećani unos fruktoze dovodi do toga da jetra otpušta trigliceride i "loši" LDL kolesterol u krvotok. Također, zna se da preveliki unos fruktoze može dovesti do razvoja masne jetre.

Jednako tako, treba spomenuti da prekomjerni unos fruktoze može uzrokovati povišenje razine urične kiseline u krvi, što je povezano s većim rizikom od gihta i upalnog artritisa, koji je isto tako povezan sa srčanom bolesti.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.