Zdrava prehrana i tjelovježba mogu potaknuti proizvodnju "dobrog" kolesterola


Zdrava prehrana i tjelovježba mogu potaknuti proizvodnju "dobrog" kolesterola

Prema istraživanju provedenom u SAD-u, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, koje boluju od dijabetesa tipa 2, mogu zdravom prehranom i intenzivnom tjelovježbom, ne samo skinuti suvišne kilograme nego i poboljšati proizvodnju "dobrog" kolesterola (HDL), za kojeg se zna da ima pozitivne učinke po zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Nakon godine dana, osobe koje su značajno promjenile svoj način života, postigle su značajan napredak u reguliranju razina kolesterola i šećera u krvi (glukoze).

Iako se razina "lošeg" kolesterola (LDL) nije značajno promjenila, razine hormona adiponektina i "dobrog" kolesterola (HDL) su se povisile (adiponektin - 12 posto; HDL - 10 posto).

Hormon adiponektin sudjeluje u regulaciji metabolizma lipida i glukoze, a proizvode ga i izlučuju adipociti (masne stanice). Adiponektin također ima protuupalno djelovanje na stanice stijenki krvnih žila.

Povišene razine adiponektina u krvi povezane su sa smanjenim rizikom od srčanog udara, a snižene razine se mogu naći u ljudi koji su pretili.

Izvor:
Journal of Lipid Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.