Zdrave životne navike smanjuju rizik od raka debelog crijeva


Zdrave životne navike smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Poznato je da pet zdravih životnih navika - održavanje zdrave tjelesne težine i normalnog opsega struka, redovita tjelovježba, nepušenje, ograničen unos alkohola i prakticiranje zdrave prehrane, mogu pojedinačno smanjiti rizik od raka debelog crijeva, no nova studija je pokazala da kada se one kombiniraju, rizik od raka debelog crijeva je još manji, posebice za muškarce.

Osobe koje su istovremeno usvojile dvije, tri, četiri ili svih pet zdravih životnih navika, imale su 13, 21, 34 i 37 posto manji rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Također, procjenjuje se da se rak debelog crijeva ne bi razvio u 22 posto muškaraca i 11 posto žena da su usvojili svih pet zdravih životnih navika ponašanja.

Pod zdravom prehranom podrazumijevalo se konzumiranje većih količina voća i povrća, orašastih plodova, jogurta, namirnica bogatih vlaknima, te izbjegavanje prekomjernog konzumiranja crvenog i procesiranog mesa.

Rak debelog crijeva je drugi najčešći karcinom u muškaraca, te treći najčešći karcinom u žena. Prethodne studije otkrile su vezu između velike učestalosti raka debelog crijeva i zapadnog stila života. Inače, 55 posto slučajeva karcinoma debelog crijeva javlja se u razvijenim zemljama, kao što su zemlje Sjeverne Amerike i Zapadne Europe.

Rezultati studije ukazuju na potencijal za prevenciju raka debelog crijeva, posebice u muškaraca koji su izloženi većem riziku.

Izvor:
BMC Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.