Žene bez djece izložene većem riziku od raka jajnika


Žene bez djece izložene većem riziku od raka jajnika

Što neka žena ima više djece, to je njen rizik od razvoja raka jajnika manji, ukazuju rezultati britanskog istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 8.000 žena. Jednako tako, pokazalo se da su žene čiji su jajovodi podvezani izložene manjem riziku od raka jajnika.

Inače, u posljednjih nekoliko godina se otkrilo da velik broj slučajeva raka jajnika ne nastaje u jajnicima. Pa tako na primjer serozni rak jajnika visokog stupnja malignosti, koji je najčešći tip raka jajnika, nastaje u jajovodima, a endometrioidni rak jajnika i klarocelularni rak jajnika mogu se razviti iz endometrioze.

U usporedbi sa ženama bez djece, žene s jednim djetetom imaju 20 posto manji ukupni rizik od raka jajnika i 40 posto manji rizik od endometrioidnog i klarocelularnog raka jajnika. Svako dodatno dijete dodatno smanjenje ukupni rizik od raka jajnika za 8 posto.

Što se pak tiče žena u kojih je izvršeno podvezivanje jajnika, one imaju 20 posto manji ukupni rizik od raka jajnika, 20 posto manji rizik od seroznog raka jajnika visokog stupnja malignosti i 50 posto manji rizik od endometrioidnog i klarocelularnog raka jajnika.

Smatra se da je veći rizik od raka jajnika u žena koje nemaju djece povezan s neplodnošću, obzirom da i neka stanja koja otežavaju mogućnost zatrudnjivanja poput endometrioze, također povećavaju rizik od određenih tipova raka jajnika.

Također, smatra se da žene u kojih je izvršeno podvezivanje jajnika imaju manji rizik od raka jajnika jer stanice koje uzrokuju nastanak tumora ne mogu doći od jajnika.

Očito je da rak jajnika, kao i mnoge druge vrste karcinoma, nije samo jedna bolest, već niz različitih bolesti koje su grupirane zajedno obzirom na mjesto njihova nastanka.

Izvor:
Cancer Research U.K. PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.