Žene bolje pamte nova lica od muškaraca


Žene bolje pamte nova lica od muškaraca

Studija  provedena od strane kanadskih znanstvenika s McMaster University in Hamilton, Ontario, pokazala je da žene bolje pamte nova lica od muškaraca, obzirom da nesvjesno provedu više vremena proučavajući crte lica novih osoba.

Navedeni način gledanja omogućava ženama stvaranje bogatijeg pamćenja.

Tehnologija koja je korištena tijekom studije bazirala se na praćenju pokreta očiju gdje se određivalo koji dio lica sudionici promatraju (oči, nos ili usta), dok su im pokazivane serije nasumično odabranih lica na računalnom zaslonu. Svakom licu je bilo pridruženo i ime koje su sudionici trebali zapamtiti. Jedna grupa je testirana tijekom jednog dana, dok je druga grupa testirana tijekom perioda od četiri dana.

Rezultati ove studije pomažu boljem razumijevanju zašto neki ljudi mogu lakše zapamtiti lica osoba koje su tek upoznali, dok ih neki odmah zaboravljaju.

Jednako tako, znanstvenici su mišljenja da se promjenom načina gledanja novih lica može poboljšati pamćenje istih, što posebice može pomoći starijim osobama koje imaju problema s pamćenjem.

Naime, način na koji promatramo lica novih osoba je izuzetno važan, budući da on utječe na našu sposobnost da kasnije prepoznamo tu osobu. Osim toga, rezultati ove studije daju nov uvid u potencijalne mehanizme epizodnog pamćenja (tip dugotrajnog pamćenja, a odnosi se na specifične događaje i iskustva) te razlike među spolovima.

Izvor:
Psychological Science

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.