Žene koje piju pivo izložene većem riziku od razvoja psorijaze


Žene koje piju pivo izložene većem riziku od razvoja psorijaze

Nova studija provedena na više od 82.000 žena u dobi od 27 do 44 godine u periodu od 1991. do 2005. pokazala je da su žene koje redovito piju pivo izložene većem riziku od razvoja psorijaze. Naime žene koje piju pet piva tjedno imaju skoro dvostruko veći rizik od razvoja psorijaze nego žene koje ne piiju. 

Isto tako pokazalo se da vino i žestoka alkoholna pića ne povećaju rizik od razvoja psorijaze.

Žene koje su pile više od 2,3 alkoholna pića tjedno imale su 72 posto veći rizik od psorijaze nego žene koje nisu pile.

Rezultati studije ukazuju da određene nealkoholne komponente piva, koje se ne nalaze u vinu ili nekom drugom alkoholnom piću imaju važnu ulogu u razvoju psorijaze. Studija sugerira da bi to mogao biti gluten iz ječma.

Prethodna istraživanja pokazala su da prehrana bez glutena može poboljšati stanje psorijaze kod bolesnika koji su osjetljivi na gluten.

Inače u usporedbi s osobama koje nemaju psorijazu, osobe s psorijazom imaju tzv. latentnu osjetljivost na gluten.

Psorijaza je bolest kože koju karakterizira pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta koja mogu biti različite veličine. Ta su žarišta prekrivena srebrnasto - bijelim ljuskama.

Najčešće zahvaća područje vlasišta, laktova, koljena i donji dio leđa (lumbosakralna regija). Osim kože, obično su zahvaćeni i oštećeni nokti.

Ponekad je bolest tako blaga da ljudi ni ne znaju da je imaju, no s druge strane poneki slučajevi psorijaze mogu zahvatiti vrlo velike površine tijela.

Psorijaza nije zarazna i ne prenosi se s osobe na osobu.

Izvor:
BBC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.