Žene koje puše imaju isti rizik od aneurizme trbušne aorte kao i muškarci


Žene koje puše imaju isti rizik od aneurizme trbušne aorte kao i muškarci

Žene koje puše cigarete sklone su razvoju aneurizme trbušne aorte jednako kao muškarci, ukazuje nova studija. Inače, aneurizme trbušne aorte (abdominalne aorte) se češće javljaju u muškaraca.

Aneurizme predstavljaju nenormalna proširenja arterija uzrokovana slabljenjem arterijskog zida. Većina aneurizmi trbušne aorte su asimptomatske. Kada simptomi nastupe oni ne moraju biti specifični. Naime, osjeća se pulsiranje i bol u području trbuha, ili bol u leđima. Rupturirane aneurizme trbušne aorte zahtjevaju hitnu operaciju. Bez liječenja smrtnost je gotovo 100 posto.

Osim muškog spola, ostali čimbenici rizika za aneurizmu trbušne aorte su povišeni krvni tlak, pušenje, ateroskleroza, starija životna dob, trauma i infekcije.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da muškarci i žene koje puše imaju u odnosu na osobe koje nisu nikada pušile 5,5 puta veći rizik od razvoja aneurizme trbušne aorte.

Žene koje puše imaju devet puta veći rizik od razvoja aneurizme trbušne aorte u odnosu na žene koje nisu nikada pušile.

Smatra se da bi se osobe u dobi od 65 i više godina, koje puše ili su pušile, trebale podvrgnuti redovitim ultrazvučnim pregledima abdomena kako bi se vidjelo imaju li aneurizmu trbušne aorte.

U slučaju da se ultrazvučnim pregledom utvrdi aneurizma, svakako bi smjesta trebalo prestati pušit, staviti krvni tlak pod kontrolu, te dovesti razinu kolesterola u krvi u granice normale.

Liječenje aneurizme ovisi o njezinoj veličini i riziku od rupture.

Izvor:
Journal of Epidemiology and Community Health

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.