Žene koje puše izložene većem riziku od krvarenja u mozgu


Žene koje puše izložene većem riziku od krvarenja u mozgu

Hemoragijski moždani udari koje karakterizira puknuće krvne žile mozga i prodiranje krvi u okolno tkivo mozga češći su u pušača, i to posebice u žena, ukazuju rezultati nove studije. Hemoragijski moždani udari kod kojih je došlo do subarahnoidalnog krvarenja čak su osam puta češći u žena koje popuše više od jedne kutije cigareta dnevno nego kod nepušača.

U odnosu na muškarce koji puše, žene pušači imaju tri puta veći rizik od subarahnoidalnog krvarenja.

Zanimljivo je da su čak i žene koje popuše svega par cigareta dnevno izložene većem riziku od hemoragijskog moždanog udara. Ne treba smetnuti s uma da se ova vrsta moždanog udara češće javlja u osoba mlađe životne dobi te da može imati fatalan ishod.

Smatra se da bi se prekidom pušenja znatno smanjila učestalost te rizik od subarahnoidalnog krvarenja. Naime, već šest mjeseci nakon prestanka pušenja, rizik se smanjuje na razinu rizika za nepušače.

Inače, hemoragijski moždani udar je obično posljedica prsnuća proširene stijenke krvne žile mozga (aneurizme).  Dva vodeća promjenjiva  čimbenika rizika za aneurizmu su pušenje i povišeni krvni tlak.

Izvor:
Stroke

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.