Žene koje su imale preeklampsiju izložene većem riziku od srčanog udara


Žene koje su imale preeklampsiju izložene većem riziku od srčanog udara

Žene koje su imale visoki krvni tlak u prvoj trudnoći izložene su većem riziku od srčanog udara i kardiovaskularne smrti, ukazuje nova studija. Otprilike u 2 do 8 posto trudnica u svijetu javlja se preeklampsija, komplikacija koju karakterizira visoki krvni tlak koji obično počinje nakon 20 tjedana trudnoće kod žena čiji je krvni tlak inače bio normalan.

Još nije utvrđen uzrok preeklampsije, no vjeruje se da je povezan s nedovoljno formiranim krvnim žilama posteljice. Preeklampsija je također uzrok 15 posto prijevremenih poroda.

Rezultati ove studije pokazali su da žene koje su imale preeklampsiju imaju četiri puta veću vjerojatnost da će pretrpjeti srčani udar ili kardiovaskularnu smrt te više od dva puta veću vjerojatnost da će umrijeti od drugih uzroka tijekom razdoblja od 15 godina.

Jednako tako, pokazalo se da su žene kojima je dijagnosticirana preeklampsija također imale povijest kroničnog visokog krvnog tlaka, gestacijskog dijabetesa i bolesti bubrega te drugih zdravstvenih stanja. 

Izvor:
Journal of Women's Health

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.