Žene se boje zubara dvaput više od muškaraca


Žene se boje zubara dvaput više od muškaraca

Nova studija provedena u Velikoj Britaniji na više od 11.300 ispitanika pokazala je da se žene u usporedbi s muškarcima dvaput više plaše posjete zubaru (stomatologu).

Naime pokazalo se da je 19 posto žena prilikom čekanja kod zubara bilo jako ustrašeno naspram 10 posto muškaraca. 

Strah od zubara često je rezultat lošeg iskustva iz prošlosti. Kod nekih osoba strah može biti tako jak da sam pogled na oglas koji reklamira pastu za zube može izazvati tjeskobu.

Kao i kod bilo koje vrste anksioznosti, postoje različiti stupnjevi straha od zubara. Najčešći, i najmanje teški, je jednostavno strah od nepoznatog, koji može nastati ako ste čuli priče od drugih ljudi ili ste zabrinuti zbog toga što bi vam se moglo dogoditi.

Sljedeća razina straha od zubara je reakcija na pretrpljenu bol koja je doživljena prilikom ranije posjete zubaru. Kao rezultat toga, možda ćete biti zabrinuti hoćete li ponovno iskusiti istu bol ili će bol biti još intenzivnija.

Najčešći razlozi koji su podloga strahu od zubara su: loše iskustvo iz djetinjstva, strah od igle, strah od anestezije, nedostatak kontrole, osjećaj ranjivosti i "napad" na osobni prostor. 

Izvor:
BBC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.