Značajna oštećenja uočena u percepciji okusa i mirisa kod oboljelih od ciroze jetre


Značajna oštećenja uočena u percepciji okusa i mirisa kod oboljelih od ciroze jetre

Bolesnici s cirozom jetre imaju značajno oslabljenu kvalitetu života povezanu s percepcijom okusa i mirisa, a kognitivno oštećenje povezano je s okusom i mirisom, ukazuje nova studija.

Okusi koji su najviše pogođeni bili su okus za slatko i kiselo. Nije uočena razlika u otkrivanju mirisa.

Inače, ciroza jetre je povezana s lošom prehranom, što bi djelomično moglo biti posljedica anoreksije u jetrenoj encefalopatiji (HE) i istodobnog zatajenja bubrega. Percepcija okusa i mirisa utječu na apetit, no njihova uloga u cirozi jetre ± dijaliza dosada je bila nejasna.

Ciroza jetre je obilježena difuznom fibrozom jetre i stvaranjem nodula. Može nastati u bilo kpjoj dobi, te nosi značajan morbiditet i važan je uzrok preuranjene smrti. Najčešći je uzrok portalne hipertenzije i njenih komplikacija. Kronični virusni hepatitis, prolongirana prekomjerna konzumacija alkohola i nealkoholna bolest masne jetre najčešći su uzroci ciroze jetre

Prema mišljenju stručnjaka, nutricionisti bi mogli pomoći oboljelima od ciroze jetre s naputcima za zdravu prehranu te predložiti načine za poboljšanje njihove kvalitete života.

Izvor:
The Liver Meeting 2023

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.