Znatno povećanje tjelesne težine u odrasloj dobi povećava rizik od karcinoma


Znatno povećanje tjelesne težine u odrasloj dobi povećava rizik od karcinoma

Pojedinci koji u odrasloj dobi značajno dobivaju na tjelesnoj težini izloženi su većem riziku od razvoja karcinoma koji su povezani s pretilošću, ukazuje istraživanje koje je analiziralo podatke od oko 300.000 osoba.

Muškarci koji su u odrasloj dobi od normalne tjelesne težine došli na prekomjernu tjelesnu težinu, izloženi su 50 posto većem riziku od razvoja karcinoma koji je povezan s pretilošću. Dok je u žena u kojih se povećala tjelesna težina u odrasloj dobi taj rizik bio 17 posto veći.

Smatra se da ovo istraživanje pokazuje koliko je bitno da se obrati pozornost na povećanje tjelesne težine neke osobe tijekom njezina života. Također, rezultati ovog istraživanje doprinose boljem razumijevanju zdravstvenih posljedica epidemije pretilosti.

Iako ne postoje jamstva protiv bolesti, održavanje zdrave tjelesne težine može pomoći u održavanju zdravlja. Male promjene u ishrani i tjelesnoj aktivnosti koje doprinose očuvanju zdrave tjelesne težine, mogu imati dugoročni blagotvorni učinak po zdravlje, ističu stručnjaci.

Izvor:
NCRI Cancer Conference 2016.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.