Žučni kamenci povezani s većim rizikom od srčane bolesti


Žučni kamenci povezani s većim rizikom od srčane bolesti

Izgleda da su osobe koje imaju ili su imale problema sa žučnim kamencima izložene 17 posto većem riziku od razvoja srčane bolesti u sljedećih nekoliko desetljeća, ukazuje analiza triju studija. Naime, žučni kamenci i srčana bolest dijele nekoliko istih čimbenika rizika kao što su pretilost, dijabetes tip 2 i nezdrava razina kolesterola.

Također, pretpostavlja se da određenu ulogu u vezi žučnih kamenaca i srčane bolesti imaju i crijevne bakterije koje normalno obitavaju u probavnom sustavu. Naime, žučni kamenci mogu narušiti ravnotežu crijevnih bakterija, a zna se da narušena ravnoteža crijevne mikroflore čimbenik rizika za srčanu bolest. Druga mogućnost  je da prisutnost žučnih kamenaca može potaknuti nisku razinu upale u tijelu koja može doprinijeti razvoju srčane bolesti.

Jednako tako, zanimljivo je da su žene s poviješću žučnih kamenaca izložene 33 posto većem riziku od srčane bolesti, dok taj rizik u muškaraca sa žučnim kamencima iznosi samo 11 posto.

Smatra se da bi osobe koje imaju žučne kamence trebale obratiti dodatnu pozornost na zdravlje svojeg kardiovaskularnog sustava. Zdrava prehrana, tjelovježba i održavanje krvnog tlaka u granicama normale ključni su za smanjenje rizika od srčane bolesti.

Žučni kamenci obično nastaju usljed neravnoteže tvari koje tvore žuč, a povišeni kolesterol je uobičajeni krivac. Inače, i neke ranije studije ukazivale su na vezu između žučnih kamenaca i rizika od srčane bolesti.

Izvor:
Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.