Dojenačka formula može sadržavati bakterije otporne na toplinu čak i nakon sigurne pripreme


Dojenačka formula može sadržavati bakterije otporne na toplinu čak i nakon sigurne pripreme

Nova studija provedena u Velikoj Britaniji otkriva da čak i kada roditelji slijede preporučene smjernice za pripremu na 70°C, dojenačka formula u prahu može sadržavati otporne mikrobe te da popularni kućni aparati mogu pogoršati stvari.

Dojenačka formula u prahu jedna je od najčešće korištenih namirnica za dojenčad. Rekonstituira se preporučenim metodama pripreme, često uz pomoć kućnih aparata za pripremu. Međutim, čak i kada se slijede te smjernice, konačna priprema i dalje sadrži mikrobne onečišćujuće tvari, prema nedavno objavljenoj studiji.

Način hranjenja dojenčadi utječe na crijevni mikrobiom dojenčeta, koji igra ključnu ulogu u imunomodulaciji i razvoju imunološke tolerancije. Dojenčad hranjena dojenačkom formulom u prahu razvijaju zaseban mikrobiom u usporedbi s isključivo dojenom djecom. Dojenčad izložena patogenima poput Bacillusa cereusa, za koji se zna da uzrokuje teške epidemije među dojenčadi, može potencijalno iskusiti neželjene imunološke odgovore ili gastrointestinalnu upalu.

Dojenačke formule se proizvode u produženom proizvodnom procesu koji omogućuje potencijalnu mikrobnu kontaminaciju na više mjesta. To može uključivati ​​bakterije koje stvaraju spore, poput bakterije Bacillus i Clostridium, ili bakterije koje ne stvaraju spore, poput Listeriae monocytogenes, koje mogu preživjeti pasterizaciju. Inače, nekoliko serija dojenačke formule je povučeno zbog neispunjavanja propisanih standarda mikrobiološkog testiranja. Ipak, čak i tako, postoji velika mogućnost da dojenačke formule sadrže bakterije koje izlaze izvan tih granica, bakterije koje mogu uzrokovati ozbiljne bolesti kod novorođenčadi.

Trenutne smjernice preporučuju korištenje svježe prokuhane vode na temperaturi od približno 70°C, uz hlađenje formule na pravu temperaturu za piće prije hranjenja dojenčeta.

No, ova studija je pokazala da je broj mikroba varirao ovisno o načinu pripreme i marki dojenačke formule u prahu. Broj bakterija bio je dosljedno veći od broja kvasaca. Izolirani su potencijalni patogeni, uključujući Bacillus cereus otporan na antibiotike imipenem i meropenem. B. cereus pokazao je otpornost na temperature iznad 70°C koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izvor:
Journal of Applied Microbiology