Vitamin C iz svježeg voća i povrća pomaže u smanjenju rizika od srčane bolesti kod dijabetesa tipa 2
Nova studija otkriva da vitamin C iz svježih proizvoda, a ne dodataka prehrani, može pomoći u zaštiti osoba s dijabetesom tipa 2 od bolesti srca, mijenjajući način na koji razmišljamo o prehrani i prevenciji kroničnih bolesti.
Rezultati studije otkrili su obrnuti odnos između koncentracije vitamina C i prevalencije kardiovaskularnih bolesti pri čemu je 12,2% pacijenata imalo manjak vitamina C (≤20 μmol/L). Također je primijećena jaka izravna povezanost između konzumacije svježeg voća i povrća i razine vitamina C.
Pacijenti s nedostatkom vitamina C (≤20 µmol/L) imali su značajno niži HDL kolesterol (40,7 naspram 50,5 mg/dL) i više trigliceride (130,8 naspram 120,1 mg/dL), što ukazuje na šire metaboličke poremećaje izvan kardiovaskularnog rizika.
Vitamin C (askorbinska kiselina) esencijalni je mikronutrijent čije dobrobiti uključuju djelovanje kao kofaktor u nekoliko metaboličkih procesa i djelovanje kao snažan antioksidans.
Inače, kardiovaskularne bolesti su posebno česte u bolesnika s već postojećim kroničnim metaboličkim stanjima, osobito prekomjernom tjelesnom težinom i dijabetesom tipa 2. Desetljeća istraživanja, otkrila su zamršenu i usko povezanu povezanost između prehrane i rizika od kardiovaskularnih bolesti, s prehrambenim navikama koje su odgovorne za ~45% svih smrtnih slučajeva odraslih povezanih s kardiovaskularnim bolestima u SAD-u.
Smatra se, da ova studija utvrđuje važnost konzumacije svježeg voća i povrća u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, posebno za pacijente s dijabetesom tipa 2. Jednako tako, ona ističe povezanost između vitamina C dobivenog prehranom i ishoda kardiovaskularnih bolesti, naglašavajući da prirodno dobiven vitamin C iz prehrane može ponuditi pouzdaniji zaštitni učinak u usporedbi s dodacima prehrani, temeljeno na rezultatima studije.
Izvor:
BMC Nutrition