Veća konzumacija rafiniranih žitarica povezana s većim rizikom od kardiovaskularne bolesti i smrti
![Veća konzumacija rafiniranih žitarica povezana s većim rizikom od kardiovaskularne bolesti i smrti](/var/cybermed/storage/images/vijesti/veca_konzumacija_rafiniranih_zitarica_povezana_s_vecim_rizikom_od_kardiovaskularne_bolesti_i_smrti/9622455-1-cro-HR/veca_konzumacija_rafiniranih_zitarica_povezana_s_vecim_rizikom_od_kardiovaskularne_bolesti_i_smrti.jpg)
Prema rezultatima nove studije, veća konzumacija rafiniranih žitarica, poput kroasana i bijelog kruha, povezana je s većim rizikom od kardiovaskularne bolesti, moždanog udara i smrti.
Rafinirane žitarice uključuju proizvode izrađene od rafiniranog (npr. bijelog) brašna, uključujući bijeli kruh, tjesteninu/rezance, žitarice za doručak, krekere i pekarske proizvode/deserte koji sadrže rafinirane žitarice.
Istraživanje je pokazalo da je više od sedam obroka rafiniranih žitarica dnevno povezano s 27 posto većim rizikom od rane smrti, 33 posto većim rizikom od srčane bolesti i 47 posto većim rizikom od moždanog udara.
Također, pokazalo se da konzumiranje cjelovitih žitarica ili bijele riže, nije bilo povezano sa značajnim štetnim učincima po zdravlje.
Izvor:
The British Medical Journal