Simptomi i znakovi ulceroznog kolitisa


Simptomi i znakovi ulceroznog kolitisa

Klinička slika ulceroznog kolitisa ovisi o aktivnosti bolesti i površini zahvaćenoj upalom. Klasični simptomi ulcerativnog kolitisa su krvavi proljev, bol u trbuhu, blagi grčevi u donjem dijelu trbuha, gubitak na tjelesnoj težini, febrilnost, simptomi slabokrvnosti (umor, dispneja), anoreksija i mučnina.

Proljev obično nije odviše voluminozan, ali zna biti vrlo učestao, a karakteristična je potreba pražnjenja. Krv je obvezna primjesa proljeva, najčešće je izmješana sa sluzi, a često i s gnojem.

U 70 posto oboljelih tijek bolesti je karakteriziran nazimjeničnim razdobljima aktivnosti i remisije bolesti. Bolesnici s proktosigmoiditisom imaju blaži intenzitet tegoba. Dok kod bolesnika u kojih je zahvaćeno cijelo debelo crijevo bolest ima težu kliničku sliku.

Fizikalni nalaz u bolesnika s ulceroznim kolitisom u području abdomena najčešće nije karakterističan; bolesnici obično u području distalnog kolona osjećaju bolnost na palpaciju.

Izvancrijevne manifestacije ulceroznog kolitisa su češće kad postoje sistemski simptomi poput opće slabosti, vrućice, anemije, anoreksije i gubitka tjelesne težine.

Zadnja izmjena: 23.05.2023.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.