Intravenozna primjena BCG cjepiva pruža veću zaštitu od tuberkuloze


Intravenozna primjena BCG cjepiva pruža veću zaštitu od tuberkuloze

BCG (Bacillus Calmette-Guérin) cjepivo primjenjuje se intradermalno i ima promjenjivu učinkovitost protiv plućne tuberkuloze, visoko zarazne bolesti koja je odgovorna za oko 1,5 milijuna smrtnih slučajeva u 2018. diljem svijeta. No, sada je, tim američkih znanstvenika pronašao novi način primjene BCG cjepiva, intravenski, ubrizgavajući ga izravno u krv.

Naime, istraživanje je pokazalo, da je primjena BCG cjepiva izravno u krvotok, a ne intradermalno ili subdermalno, dovela do gotovo potpune zaštite od tuberkuloze u makaki majmuna.

Šest mjeseci nakon primjene BCG cjepiva, znanstvenici su izložili majmune potentnom soju Mycobacterium tuberculosis, koji je uzročnik plućne tuberkuloze. Rezultati su pokazali da je 9 od 10 majmuna koji su primali cjepivo intravenski, bilo visoko zaštićeno, dok 6 od 10 majmuna uopće nije imalo infekciju.

U međuvremenu, svi necijepljeni majmuni i oni koji su intradermalno primili cjepivo ili putem aerosola, pokazali su znakove veće infekcije.

Inače, BCG cjepivo postoji već otprilike jedno stoljeće i jedno je od najčešće korištenih cjepiva na svijetu. Cjepivo se obično daje nekoliko dana nakon rođenja do navršenih šest mjeseci. 

BCG cjepivo djeluje tako da sprječava razvoj bolesti, ali ne sprječava infekciju bakterijama. Dizajnirano je za prevenciju tuberkuloze u djece koja je vrlo zarazna i potencijalno fatalna.

Izvor:
Nature

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.