Cijepljenje protiv tuberkuloze


Cijepljenje protiv tuberkuloze

Što je tuberkuloza (TBC)?

U mnogim razvijenim zemljama cijepljenje protiv tuberkuloze je ukinuto. U nas je još uvijek tuberkuloza pojavljuje, te se cijepljenje provodi i dalje. Tuberkuloza zahvaća sve organe, a najčešće pluća. Tuberkuloza se širi kapljičnim putem, kašljanjem. Bolest je najopasnija u sasvim male djece.

BCG cjepivom cijepe se:

  • djeca rođena u rodilištima (ona se također istodobno cijepe sa prvom dozom cjepiva protiv hepatitisa B);
  • ostala djeca do navršena dva mjeseca starosti;
  • djeca koja nisu cijepljena u rodilištu kao i ostala djeca koja nisu cijepljena do navršena dva mjeseca starosti moraju se cijepiti najkasnije do navršene prve godine života

Normalna reakcija na mjestu cijepljenja protiv tuberkuloze

Odmah nakon cijepljenja nastane mjehurić na nadlaktici koji nakon nekoliko sati nestane. Idućih oko 2-3 tjedna na mjestu cijepljenja ne događa se ništa osobito, a tada se počne stvarati mali ljubičasti čvorić. Središnji dio tog čvorića tijekom 4-5 tjedana lagano vlaži. Nakon tog vremena dolazi do zacjeljivanja čvorića te ostaje mali ožiljak koji postaje doživotnim biljegom cijepljenja.

Neka djeca ne smiju se cijepiti protiv tuberkuloze, ili moraju pričekati

Dijete s oslabljenim imunološkim sustavom ne smije se cijepiti. Obavijestite liječnika u rodilištu ukoliko je netko u obitelji vašeg novorođenčeta imao oslabljen imunološki sustav, jer se te bolesti često naslijeđuju.

Koje su moguće neželjene reakcije na cjepivo protiv tuberkuloze?

Ovo je cjepivo jedno od najsigurnijih cjepiva.

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene):

  • Jača upalna reakcija u obližnjem limfnom čvoru u pazuhu ili iznad ključne kosti, koja se zove "besežitis". To stanje obično prođe spontano.
  • Ako limfni čvor vlaži, potrebna je kirurška obrada čvora.

Nije zapreka docjepljivanju istim cjepivom.

Što ako nastupi alergijska reakcija? 

Iako izuzetno rijetka, alergijska se reakcija može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzani rad srca i vrtoglavicu.

Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Za sve dodatne informacije o cijepljenju protiv tuberkuloze pitajte svog liječnika.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.