Kombinacija genetskih varijanti povećava rizik od tromboembolijske bolesti kod bolesnika sa upalnom bolesti crijeva


Kombinacija genetskih varijanti povećava rizik od tromboembolijske bolesti kod bolesnika sa upalnom bolesti crijeva

Izgleda da su osobe s upalnom bolesti crijeva (IBD) koje su nositelji kombinacije rijetkih i uobičajenih genetskih varijanti, izložene značajno većem riziku od razvoja tromboembolijske bolesti koja za posljedicu ima stvaranje krvnih ugrušaka.

Spomenuta kombinacija genetskih varijanti više nego udvostručuje rizik od nastanka potencijalno fatalnih krvnih ugrušaka u 1 od 7 pacijenata s upalnom bolesti crijeva.

Inače, općenito gledajući, nekoliko čimbenika može pridonijeti pojedinačnom riziku da se u tijelu stvore opasni krvni ugrušci, uključujući hospitalizaciju, operativni zahvat, dob i trudnoću.

Iako bi se rizik od nastanka krvnih ugrušaka u bolesnika s upalnom bolesti crijeva mogao pripisati epizodama teške upale u gastrointestinalnom traktu koja je dovela do kirurškog zahvata ili nuspojavi nekih lijekova, vrlo malo se znalo o utjecaju genetike na taj rizik, ističu stručnjaci.

Smatra se da bi bolje razumijevanja utjecaja genetskih varijanti moglo pomoći liječnicima u pružanju precizinije ili personalizirane medicinske skrbi.

Inače, u užem smislu riječi, pod upalnom bolesti crijeva se podrazumijevaju Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

Izvor:
Gastroenterology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.